Nejpodstatnější informace z tohoto jednání se dají shrnout do 3 bodů:

1.    Je více než pravděpodobné, že přídavek na Vánoce bude vyplacen ve stejné výši jako v loňském roce, tedy ve výši 21 násobku průměrné denní mzdy.

2.    Od nového roku nebude vyplácena všem zaměstnancům plánovaná a již dojednaná odměna za bezpečnost práce.

3.    Zaměstnavatel nepřistoupí na jakýkoliv růst mezd ihned od nového roku! Při dořešení cenové i objemové hladiny odbytu uhlí je připraven ihned řešit i růst mezd.

K vyplacení zvýšeného přídavku na Vánoce opravňuje výrazné překračování plánovaných hospodářských výsledků OKD, a. s. v letošním roce. Další dva a je nutno říci, že velice negativní body, jsou podle slov generálního ředitele vyvolány současnou ekonomickou krizí. Je naprosto nejasná situace v cenách uhlí /je signalizován výrazný pokles cen/ a rovněž menším množstvím uhlí, které chtějí odběratelé odkoupit. To samozřejmě znamená velký problém v nákladech. Z těchto důvodů proto nelze začít od nového roku vyplácet dohodnuté odměny za bezpečnost a stejně tak nelze počítat při kolektivním vyjednávání s růstem mezd ihned od ledna. Několikrát však zdůraznil, že v případě pozitivního vývoje v cenách a odbytu, je připraven řešit výši mezd zaměstnanců, tak jako to předvedl v letošním roce vyplacením mimořádných odměn zaměstnancům v 1. pololetí.