Po vyfárání ministr Nečas prohlásil, že podmínky v dole odpovídají tomu, co o hornictví věděl. "Je to samozřejmě – a o tom nikdo nesmí mít pochyby – fyzicky namáhavá, těžká, náročná práce, která se dělá v těžkém prostředí,“ řekl novinářům bezprostředně poté, co vyfáral z hloubky 980 metrů.

Podle něho se jen potvrdila priorita, která této věci je dávána z jeho strany, a sice že na prvním místě musí být ochrana zdraví horníků.

Nepovažuje za správnou cestu znovuzavedení důchodových kategorií, které byly zrušeny v roce 1993. Cestou není měnit v průběžném státem organizovaném pilíři jednotné podmínky, ale cestou je větší zapojení zaměstnavatelů do různých způsobů důchodového připojištění, případně kapitálového životního pojištění, tak aby to bylo i pro zaměstnavatele výhodné z hlediska daňového režimu, odvodů na sociální a zdravotní pojištění apod.

V úterý se poprvé sešla pracovní skupina složená ze zástupců několika ministerstev, hornických odborů, hygieny, zaměstnavatelů atd., další schůzka bude příští týden. Komise bude vyhodnocovat všechny faktory týkající se prašnosti, teplot nebo vlivu klimatických podmínek v dole.Má provést rozsáhlou, opravdu komplexní popisující studii zdravotního stavu horníků, aby se mohlo náležitým způsobem reagovat právě v ochraně zdraví.

Jak prohlásil ministr Nečas musí být cílem vybudování systému, kdy horníci budou odcházet z dolu v relativně mladém věku, tedy do čtyřiceti let, kdy nebudou mít poškozené zdraví, budou schopni se rekvalifikovat a kdy opravdu bude platit, že hornictví nebude celoživotní profesí, ale bude profesí pouze po menší část pracovní dráhy.

Dodal, že s hornickými odbory nyní intenzivně jedná o situaci těch horníků, kteří nastoupili do dolu před rokem 1993, tedy ještě za podmínek důchodových kategorií, které pak byly zrušeny. Ministr Nečas prohlásil, že toto bude vyřešeno ještě letos.